Handelsbolag ?>

Handelsbolag

Handelsbolag och enkla bolag

Ska du starta ett företag tillsammans med en kompanjon kan ett handelsbolag vara det rätta alternativet. Det är en mycket vanlig bolagsform som kan startas om minst två parter vill bilda ett bolag som är en egen juridisk person, men där ägarna ändå har ansvaret att betala skatt och för eventuella skulder som bolaget inte kan betala. Ett enkelt bolag är en annan avtalsform som inte kräver registrering av företaget. Några bra exempel på Handelsbolag är Mekaniker Norrköping HB och Advokat Göteborg HB.

Ägarna är ansvariga

Ett enkelt bolag är lämpligt om två eller flera personer vill samarbeta men inte starta ett bolag tillsammans. Syftet med ett enkelt bolag är inte att bilda en juridisk person och för att starta denna typ av verksamhet behövs i regel inte någon registrering av företaget. Att starta upp ett handelsbolag är en relativt enkel process som görs genom att fylla i en blankett på Skatteverkets hemsida och där registrerar ert företag hos Bolagsverket. En bolagsman är en delägare i företaget och dessa bestämmer tillsammans vem eller vilka som har rätt att företräda företaget. I ett handelsbolag kan både företag och privatpersoner vara bolagsmän. De har ett personligt ansvar och med det menas att de med sin egen ekonomi har ingått ett avtal att betala företagets skulder om det blir nödvändigt. Detta är ingenting som kan avtalas bort, utan är en del av bolagsformen.

Skriv alltid avtal

Även om du startar upp en enkel firma eller ett handelsbolag tillsammans med en familjemedlem eller nära vän ska du alltid skriva ett så kallat kompanjonavtal om vad som gäller exempelvis om en av er vill dra sig ur företaget, hur vinsten ska fördelas mellan medlemmarna och vad som händer om en av er blir långvarigt sjuk. Det finns inget krav på hur avtalet ska utformas för att vara giltigt och det kan rädda många relationer när alla regler och överenskommelser är tydligt nedskrivna och undertecknade av alla delägare i bolaget. Se till att allting är klart och att ni är överens innan ni startar företaget.

Handelsbolag är en populär bolagsform


Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *