Aktiebolag ?>

Aktiebolag

Aktiebolag – vad innerbär det?

Aktiebolag som man oftast brukar förkorta till bara AB i Sverige är en väldigt vanlig och attraktiv företagsform. Den utmärks av att delägarna i företaget saknar ett personligt ansvar för företagets olika förbindelser och att man kan ha hur många delägare man vill. Det som kanske får bolagsformen att stå ut mest när man först bildar det, är att det krävs ett startkapital för att starta det.

Att starta ett aktiebolag

När man startar aktiebolag är det många saker att tänka på, men det är inte så komplicerat som man först kan tro. En väldigt viktig sak att ha med sig är att aktiebolag räknas som en juridisk person. Detta innebär att man bland annat kan ta lån och bli åtalad på samma sätt som man kan bli som privatperson. Man startar sitt bolag genom Boverket.se, där finns det tydliga guider som man följer. Man behöver en styrelse med minst tre personer och en av dessa måste agera VD för företaget. Ett av de slutgiltiga stegen är att man måste betala in ett startkapital på 50000 kr för att få bilda bolaget. Dessa pengar förs sedan över till företagets egna kassa och kan fritt användas efter bildandet. När du registrerar ditt företag behöver du ett namn som ingen annan har och du behöver bestämma vilken form av årsredovisning ni ska använda. Exempel på Aktie Bolag är:

Takläggare Uppsala AB
Snickare Norrköping AB

Andra företagsformer än aktiebolag

Aktiebolag är den vanligaste formen av företag i Sverige, dels för att det är lättare att ta företagslån med ett AB, men också för att företagsformen låter dig själv äga företaget. Innan du bestämmer dig för vilken företagsform du vill satsa på är det bra att ha läst igenom vad de andra formerna innebär. Om du till exempel jobbar själv och vill ha ett eget företag för det jobbet du gör, är det först och främst en enskild firma som gäller. Via den kan du få F-skatt sedel och på så vis jobba mot kunder och underleverantörer. En annan form är handelsbolag som är snarlik men där fler än en person är med och startar verksamheten.


Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *