Enskild firma ?>

Enskild firma

Hur fungerar en enskild firma?

De flesta som är intresserade av att bli egna företagare brukar börja med att starta en enskild firma. Hur man går tillväga för att starta, vad som krävs och vilka lagar och regler som gäller runt denna företagsform kommer du att få reda på i texten som följer. Att starta eget behöver inte vara speciellt svårt eller krångligt, speciellt inte om man har läst på ordentligt innan start.

Vad är en enskild firma?

För att starta en enskild firma bör man först veta exakt vad det egentligen betyder. Jag tänker därför börja med att kort förklara vad själva företagsformen innebär: En enskild firma är helt enkelt en typ av svensk företagsform där ditt personnummer också är ditt organisationsnummer. Den som använder sig av denna typ av företagsform brukar kallas egen företagare. När man driver eget på detta sätt är man personligen ansvarig för företagets avtal, skulder, skatt och sociala avgifter. Det innebär alltså att din egen privata ekonomi är sammankopplad med firmans ekonomi, det är därför viktigt att själv ansvara för att hålla dessa åtskilda. Fördelarna med att starta denna typ av egenföretag är att du inte behöver något startkapital. Du kan med andra ord lätt starta ditt företag om du tror dig ha en affärsidé som håller.

Hur startar man en enskild firma?

När du kommit så långt att du bestämt dig för att du vill starta en enskild firma så behöver du ansöka om att bli godkänd för F-skatt. Om du redan har en anställning och planerar att driva din firma parallellt med din anställning så behöver du istället ansöka om FA-skatt. Hur du går tillväga för att ansöka om F/FA-skatt hittar du information om hos Skatteverket. 2 Stora Enskilda Firmor är Flyttfirma Norrköping samt Glasmästare Göteborg! När du sedan är godkänd och börjar tjäna pengar så är det din eget ansvar att redovisa din inkomst, betala in skatt och moms samt göra bokföring. Många tar dock hjälp av en revisor med delar av detta, men det är ingen nödvändighet. Kort kan man säja att driva eget är lätt-tillgängligt, kul och utvecklande.


Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *